Istorie

Formaţia de muzică veche Codex

Formaţia de muzică veche Codex a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii "Transilvania" din Braşov.

Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, continuă tradiţia bogată a formaţiei de muzică barocă CANTUS SERENUS din Braşov. Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi din Europa de Est, precum şi sursele europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc.

Repertoriul formaţiei cuprinde:

- muzică din Transilvania a secolelor XVI-XIX ( Reilich, Sartorius, Honterus, Codexul Caioni, Manuscrisul din Sf. Gheorghe, manuscrisul lui Martonffy Stephanus etc.)
- muzică din Europa de est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.)
- muzică din barocul timpuriu (Castello, Cima, Frescobaldi etc.)
- muzică barocă franceză (Hotteterre, Marais, Boismortier etc.)
- muzică barocă italiană (Vivaldi, Albinoni, Corelli etc.)
- muzică barocă germană (Telemann, Haendel, Bach etc.)

Concerte susținute:

Formaţia a susţinut numeroase concerte în Braşov, Bucureşti, Sighişoara, Cluj, Tg.Mureş, Focşani, Bârlad, Sf.Gheorghe, Miercurea-Ciuc (şi altele), precum şi în Ungaria, Spania şi Italia.

În studioul Radio-Tg.Mureş am realizat 2 înregistrări CD cu muzică veche din Transilvania şi Europa de est.

După concerte, la cerere, ţinem şi curs de dansuri de curte renascentiste.